Představujeme francouzskou rodilou mluvčí

Francouzská dobrovolnice ve Vysokém Mýtě

Jako každý rok i letos přicestovali do Vysokého Mýta dva zahraniční dobrovolníci, kteří nejenže pomáhají ve středisku volného času Mikádo, ale navštěvují mimo jiné i školy. Letos mám již podruhé tu čest dělat mentoring (pomáhání a předávání zkušeností, informací) dobrovolnici z Francie – Orelii Rouviere. 

Po dokončení vysoké školy – ve svých čtyřiadvaceti letech – se přihlásila do programu Erasmus, což pro ni bylo  – jak sama říká – až překvapivě snadné rozhodnutí.
Orelie jsem se v Mikádu zeptala na několik zajímavých otázek, které mi ráda zodpověděla.

 Jak ses k programu Erasmus dostala?

V mém městě ve Francii je spousta asociací, které se sdružují v centrech sociálních služeb a zaměřují se na pomoc mladým lidem a studentům – například s hledáním zaměstnání. Zjišťovala jsem možnosti, jak cestovat a pracovat zároveň, a když mě jedna z pracovnic oslovila s nabídkou vycestovat do zahraničí zadarmo, neodmítla jsem. Papírování a důležité věci za mě bez problémů vyřídilo centrum. Byla jsem nadšená, protože tento projekt je úžasnou příležitostí, jak skloubit práci, vzdělávání i zábavu.

Jak ses dozvěděla o Česku? Co se ti tady líbí?

 Před rokem jsem vycestovala soukromě do střední Evropy a moje kamarádka mi okamžitě doporučila Česko. Jelikož se ve francouzských školách moc o ostatních zemích neučíme, věděla jsem pouze základní informace. Když jsem minulé léto přijela do Česka poprvé, okamžitě jsem si vaši zem zamilovala. Její přírodu, kulturu, architekturu a hlavně i příjemné a přátelské lidi. Myslím si, že je důležité o Česku mluvit více, a je smutné, že mnoho lidí o tak krásné zemi neví.

Jak vypadá tvůj den v Mikádu? Je to náročné?

Náročnost se liší podle toho, jestli je v ten den nějaká akce, nebo ne. Pokud ano, dopoledne se věnujeme přípravě akce nebo už rovnou na akci jsme (například Vánoční trhy, kde Mikádo mělo svůj stánek). Pokud akce není, připravuji různé aktivity pro děti, které přijdou po škole do centra.

Část práce tvoří i návštěva středních škol, kde se buď podílím na výuce francouzštiny, prezentuji svou zemi nebo se sama zdokonaluji. Pravidelně chodím například do střední školy podnikání na hodiny angličtiny a španělštiny, kde jsou buď společné aktivity, nebo probíhá výuka.

Kromě práce s dětmi vyučuji jednotlivce francouzštinu – většinou kolem 15. hodiny odpoledne. Každou středu pořádám od 17:30 kurzy francouzské kuchyně a na jazykových kurzech, které probíhají pozdě odpoledne, si zdokonaluji svoji angličtinu a učím se i česky. Se svou prací jsem spokojená.

Orelie zůstane ve Vysokém Mýtě až do září letošního roku, poté se vrátí zpět domů. 

Do té doby máte možnost potkat ji v Mikádu nebo navštívit některý z kurzů. Určitě se s vámi ráda setká!

Projekt je možný díky evropskému sboru solidarity – EVS.

Nela Netková

Ve čtvrtek 30. ledna navštívila třída P3 odborný veletrh Reshoper 2020. Návštěva veletrhu se konala v rámci předmětu marketing.

Reshoper už potřetí představil celodenní program pro české a slovenské provozovatele e-shopů.

Nechyběli ani tentokrát profesionálové z oblasti logistiky, obalových materiálů či firemních procesů. Akce proběhla v areálu PVA EXPO Praha. 

Reshoper je koncept veletrhu s konferencí a poradenskou zónou. Jedná se o e-commerce akci, na které se představuje cca 130 firem, které radí, jak vylepšit podnikatelský  e-shop.