Vlakem po Evropě II

Podnikatelka cestuje vlakem po Evropě

V září se už druhá skupina studentů z „podnikatelky“ vydala vlakem za poznáním celkem do pěti významných evropských měst. Takovýto intenzivní výjezd umožnilo zapojení do projektu Discover EU, který umožňuje cestování po Evropě a poznávání historie, kultury a obyvatel.

Jednotícím tématem nedávné cesty bylo „České země v kontextu Rakouska – Uherska“. Studenti se proto vydali přes Bratislavu do Budapeště, kde mohli obdivovat krásy zalitavské metropole. Nevynechali klíčové památky jako sídlo Maďarského parlamentu, Budínský hrad nebo Baziliku svatého Štěpána a pobyt v hlavním maďarském městě doplnili o poznávání tamější kultury, kuchyně a dalších.

Odjezd z nádherného secesního východního nádraží směřoval do centra tehdejší habsburské říše, tedy do Vídně. Místa jako Schönbrunn, Hofburg, Stephansplatz nebo rakouský parlament vydaly na celý den plný poznávání. V posledním zmíněném byli studenti přítomni jednání Národní rady, dokonce se nedopatřením dostali na patro zpřístupněné pouze poslancům. Naštěstí se tento úsměvný incident obešel bez nějakých nepříjemností.

Po rakouském hlavním městě následoval noční přejezd do italského Terstu, jehož zlatým hřebem byl zámek Miramare, sídlo Maxmiliána Mexického – bratra císaře Františka Josefa I. Po prohlídce došlo na koupání v moři, ochutnávání lokálních produktů a také na vytoužený odpočinek v jedné z autentických italských čtvrtí.

Cesta zpět do České republiky vedla přes Salzburk, který i přes horšící se počasí nabídl překrásné historické centrum.

Zkušenosti a zážitky nabyté během cest hodláme sdílet s dalšími studenty formou různých přednášek, dále pak ve volnočasovém centru Mikádo.