ERASMUS – Discover EU

PODNIKATELKA OBJEVUJE ERVOPSKÁ MĚSTA

Discover EU je, jak už sám název napovídá, projekt, který doslova vybízí k objevování našeho evropského prostoru. Vybraní studenti díky němu cestují vlakem na předem určená místa.

Červen se nesl ve znamení západoevropských měst, jejichž instituce představují základy Evropské unie. Malá skupina sedmi cestovatelů tedy zamířila do zemí Beneluxu přes Berlín, kde se na den zastavila, obdivovala historické centrum německé metropole a nasála neopakovatelnou atmosféru v ten den začínajícího Eura 2024. Mezi statisíci fotbalových fanoušků se studenti prodrali k Braniborské bráně, Říšskému sněmu a Berlínské zdi.

Další město, čekající na dobrodruhy z podnikatelky, byl Amsterdam. Všechna ikonická místa se stihla navštívit díky vypůjčeným kolům, proběhla ochutnávka místních specialit a návštěva lokálního trhu. Studenti tedy měli možnost toto pulzující město zažít podobně jako místní obyvatelé. Z Amsterdamu jsme odjížděli zároveň kulturně obohaceni, jelikož jsme měli možnost navštívit Muzeum Vincenta van Gogha a Rijksmuseum.

Sousední Belgie pohostila naši skupinu ve svém hlavním městě. V Bruselu bylo nemyslitelné vynechat Evropský parlament, Parlamentarium nebo historické centrum. Studenti se tak mohli dozvědět o principech fungování Evropské unie a připomenout si, na jakých hodnotách stojí. V tomto kosmopolitním městě výprava zaslechla rodný jazyk, což bylo dáno návštěvou britského restaurace, do které přišlo nemálo českých fanoušků podpořit svůj národní fotbalový tým.

Posledním místem na seznamu byla okouzlující Paříž, která nabídla všechna svá notoricky známá místa, jako jsou Eiffelova věž, Louvre, katedrála Notterdame, Montmartre nebo basilika Sacré-Cœur.

Po intenzivním pobytu v hlavním městě Francie se studenti a jejich doprovod vydali do Mannheimu, kde přestoupili do nočního vlaku, který je zavezl až do Prahy. Nebyl to ten nejkomfortnější způsob trávení noci, ale velmi dobře to vystihovalo celý výjezd. Ten nebyl o pohodlí, ale o poznávání nových míst, kultur, vzdělávání a v konečném důsledku i o osobním rozvoji jednotlivých účastníků.

Mgr. Jakub Klement