Přednáška – Pandemie a my

Přednáška psychologa Pavla Rause

V pátek 11. února 2022 se třída P3 účastnila velmi zajímavé přednášky Ing. Pavla Rause, M.A. Clin. Psy, M.A. Theol, Ph.D., který se žáky diskutoval o velice aktuálním tématu – pandemii koronaviru a jejím dopadu na současnou společnost.

“Žijeme v době plné strachu a nejistoty, kdy nejenže jsou omezeny naše svobody a kontakty s nejbližšími, ale jsme udržováni v neustálém stresu, neboť se situace stále mění a nevíme, zda další den vůbec půjdeme do školy či do práce. S tím souvisí ekonomické problémy, kvůli kterým mnoho lidí ztratilo svá zaměstnání, což vede k dalšímu silovému vypětí, a ještě ke všemu jsme odříznuti od našich nejbližších. Vzhledem k tomu, že jsou děti a teenageři silně fixováni na kolektiv – ať už to jsou spolužáci, kamarádi z kroužků a podobně – je právě u této věkové skupiny značné riziko úzkostných poruch a depresí. Izolace a samota kombinovaná s psychickou zátěží pandemií ovlivněného školního systému (např. distanční výuka) pro nás znamená velkou míru frustrace, kterou mnozí nemusí zvládnout – a to hlavně z toho důvodu, že současná situace naprosto zlikvidovala komunikaci mezi lidmi a málokdo má možnost se se svými problémy někomu svěřit.”

A právě proto proběhla tato přednáška, kdy mohli žáci a žákyně o těchto problémech a jejich dopadech na lidskou psychiku diskutovat, ale zároveň od pana psychologa obdrželi i spoustu odborných rad, jak se se svými problémy vyrovnávat, a zamezit tak škodlivým dopadům pandemie na vlastní psychický stav. Dle mého názoru, jakožto žákyně P3, byla tato přednáška nesmírně důležitá, jelikož jsme si mohli uvědomit, že se nemáme bát o jistých věcech mluvit, neboť ve většině případů v tom nikdy nejsme sami.

Nicol Jachanová, P3